Eğitim

Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? kimin eseri? Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? kitabının yazarı kimdir? Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? konusu ve anafikri nedir? Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? kitabı ne konu alıyor? Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? PDF indirme linki var mı? Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Caner Taslaman

Yayın Evi: Destek Yayınları

İSBN: 9786053112082

Sayfa Sayısı: 176


Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitap, hem bilim hem felsefe hem de tanrı bilim alanlarıyla ilişkilidir. Bu kitapta yanıtını bulabileceğiniz bazı sorular şunlardır: Bir Müslüman evrimci olabilir mi? Bir Müslüman’ın din adına neyi reddetmesi gerekir? Evrim teorisi ateistlerin savunduğu bir kuram midir? Allah’ın süreçle yaratmasını idrak etmek niçin önemlidir? “Allah’ın ol demesiyle olur” ayetleri iyi mi anlaşılmalıdır? Evrenin ve dünyanın milyarlarca senelik yaşları İslam inancı açısından bir problem teşkil eder mi? Nuh Tufanı tüm dünyayı mı kapladı, yoksa mahalli bir tufan mıydı? İnsanın çamurdan yaratılmasından kasıt nedir? İnsanların öteki hayvanlarla ve maymunla soy ortaklığı olması İslam dini açısından problem mudur? “Dedenin yakışıklılığı argümanı” nedir? Kuran’da anlatılan Âdem kıssası iyi mi anlaşılmalıdır ve bu kıssa evrim teorisiyle tutarsız midir? Hz. Âdem nerede yaratıldı? Evrim teorisi Allah’ın varlığı lehinde ileri sürülen delillere tehdit midir?


Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? Alıntıları – Sözleri

  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşa bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu açıkladı. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.”
  • Hem evrim teorisine inanç ile ateizmin, hem de teizm ile evrim teorisini reddetmenin özleştirilmesi, fazlaca meydana getirilen ciddi bir hatadır.
  • Hitler, Darwinizm’den almış olduğu terminolojiyi kullanarak, seleksiyon kanununun en güçlünün hayatta kalmasını sağlayarak, kavgalarını meşrulaştırdığını ve Hıristiyanlığın, tabiat kanununa karşı geldiğini iddia etmiştir.
  • Ankebut Suresi’nin 20. ayetinde “De ki: Yeryüzünü gezip dolaşın da yaratılışın nasıl başladığını görün” denilerek, yaratılışın başlangıcıyla ilgili data edinmeye emek verme daveti vardır.


Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Evrim Teorisi Felsefe ve Tanrı Bide Fideizm: .
Ben Sayın Taslaman’ın bu eserini “Evrim Teorisi Felsefe ve Tanrı” kitabına oranla zayıf bulmuştum. Açıkçası o kitap daha iyi tanzim edilmiş ve mevzular daha iyi izah edilmişti. Lakin bu kitapta da Taslaman meramını bizlere iyi seviyede ifade ediyor. Evrimin din ile çelişmek zorunda olmadığını anlıyorsunuz. Dine evrim açıdan agnostik bir alan açıyor da diyebiliriz. Velev ki evrim tamamen doğru kabul edilse bile bunun teist fikir ile çatışmak zorunda olmadığını veyahut teist düşüncenin bir antitezi olmak zorunda olmadığını görüyorsunuz. Şahsen bu açıdan Taslamanın öteki kitapları şeklinde bu kitabı da beğendim.
Peki beğenmediğim kısmı? Açıkçası sayın Taslamanın fazlasıyla akılcı olması, dine tamamen akıl ile yaklaşması beni rahatsız ediyor. Ben fideist bir düşünceye dayanarak dinin aklın ötesinde de tezahür edebileceğini düşünüyorum. Bu islam akıl dışıdır demek değil. Daha kapsayıcı demek. Tamamen akılcı bakmak bazı açılarda “aa gerçekten yaa, vay bee” dedirtmesine rağmen bazı noktalarda da dini düşünceyi belli kalıplara sığdırıp inanmayı bir formül durumuna indiriyor. Bazı mevzuları güzel açıklamasına rağmen öteki mevzuları da tık basa akıl kılıfına uydurmayı lüzumlu kılıyor. Dinîmizin matematiksel bir gerçeklik şeklinde algılanması ise onun ulvi ve ruhani yapısına bence zarar veriyor.
Yine de kitap güzel, evrim teorisini idrak etmek için okunabilir. Biraz daha sabırlı ve istekli okurlara ise gene Sayın Taslaman’ın Evrim Teorisi Felsefe ve Tanrı kitabını tavsiye ederim.
kitap/kitap–20747 (Behzat Aktura)

Evrim ile İslam ilişkisi: Evrimin gerçek olup olmadığından ziyade dine ya da daha öznel olarak İslam’ a uyup uyamayacağı , çelişip çelişmediği şeklinde soruların hem felsefi hem de Kur’an açısından cevabı verilmeye çalışılmış.
Caner Hocanın genel anlamda anlatmaya çalmış olduğu şeklinde kati net önyargılardan kurtulup İslam’ı , bilimi , felsefeyi birazcık daha objektif görmeye çalışıp, değerlendirmeliyiz.
İslam’ın şu demek oluyor ki inancın reddetmeni gerektirdiği şeyler olabilir fakat bunun ayırdına iyi varmamız gerekir. Bunun içinde bol miktarda araştırıp öğrenmek normal olarak.
=> ” Bir müslümanın , dini inancının gereği olarak neyi reddetmesi icap ettiğini şöyleki tanımlayabiliriz: Eğer bir iddia Kur’an’ daki bir ayetle çelişiyorsa Müslüman’ın o iddiayı dini inancı adına reddetmesi gerekir. Ayetle çelişmede ise ölçü , ele alınan iddiayla tutarsız olduğu iddia edilen ayet değerlendirildiğinde , bu ayetin zorlama olmayan olası yorumlarının hepsinin söz konusu iddiayla çelişmesidir. Eğer söz konusu iddia , ayetin zorlama olmayan olası yorumlarından bir tanesiyle çelişmiyor fakat ayetin öteki yorumuyla çelişiyorsa , bu iddianın da Kur’an ile tutarsız bulunduğunu ileri süremeyiz. Bu sebeple çelişmeyen yorumun da doğru olma ihtimali vardır ve bu durum çelişki itirazının önünü keser. ”
Kitapta ; Evrime karşı İslam adına öne sürülen genel itirazlara cevaplar , evrime karşı takınabileceğimiz ” Teolojik Agnostik Tavır” , evrime bakış açısında hristiyanlik ve İslam açısından farklar vs. anlatılıyor.
Ve üzerine basa basa söylediği şeklinde anlatmaya çalmış olduğu şey evrimin İslam açısından olması gerektiği yada gerekmediği değil , evrime inanmanın yada inanmamanın İslam şu demek oluyor ki Kur’an açısından hiçbir problem teşkil etmediği. Ve kendi önerisi de evrime salt din perspektifinden baktığımızda Teolojik Agnostik Tavır takınmamız. => Yani özetlemek gerekirse ” doğrusunu Allah bilir. ”
Kitabın sonlarına doğru bahsetmiş olduğu Sosyobiyoloji,Evrimci etik,
Sosyal Darwinizm => ve bunun tarihteki tesirleri de ( örn. Nazizm ) insan doğası , insanoğlunun doğayı öykünmek etmesi mi gerekir yoksa ona karşı durması mı şeklinde sorularla insana araştırıcak, öğrenicek yeni kapılar açmasıyla hakikaten güzel bir kitap ve verimli bir okumaydı.
Önyargısız okumalar arzuluyorum… (İrem Balçık)

Kafamdaki sual işaretlerine yanıt bulduğum mükemmel bir yaratı. Evrimi korumak için çaba sarfeden bir insan niçin ateist olarak damgalanıyor,bir teist de evrim teorisini savunamaz mı ? şeklinde sorulara yanıt arayanlar için ilaç şeklinde gelecek bir kitap 🙂 (Gülşah Şanlı)


Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? PDF indirme linki var mı?


Caner Taslaman – Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?

Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu kent olan İstanbul’da tamamladı. Kimya mühendisi bir annenin ve tabip bir babanın oğlu olarak minik yaşlardan itibaren tabiat bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında insanbilim, din sosyolojisi, data sosyolojisi şeklinde alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle doktora derecesini kazanmıştır. Daha sonrasında ise Kuantum Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yazdığı kitapla doçent oldu, gene bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi’nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi’nde hemen sonra Oxford Üniversitesi’nde post doktora emek harcamaları yapmış oldu. Harvard Üniversitesi’nde ve Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunmuş oldu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunmuş olduğu üniversitelerde en fazlaca odaklandığı mevzu çağıl bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Kısmı’nde profesör öğretim üyesidir.


Caner Taslaman Kitapları – Eserleri

  • Allah’ın Varlığının 12 Delili
  • Big Bang ve Tanrı
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
  • Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
  • Allah Felsefe ve Bilim
  • Ahlak Felsefe ve Allah
  • Tanrı Parçacığı
  • Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
  • Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği
  • Neden Müslümanım?
  • Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
  • Arzulardan Allaha Ulaşmak
  • Fıtrat Delilleri
  • Evren’den Allah’a
  • Arzulardan Allah’a
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de İslam
  • Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
  • Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
  • Big Bang ve Tanrı


Caner Taslaman Alıntıları – Sözleri

  • “Yokluğu psikopatiye neden olan empati, karmaşa ve fazlaca katmanlı bir özelliktir. Bu kadar mühim ve karmaşa bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır.” (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur’an, hem de gözlerin hep üstünde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…O şekilde bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doyum edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doyum edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doyum edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doyum için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer bundan ibaretse, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir vakit minik görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam… (Fıtrat Delilleri)
  • Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin ölmesiyle yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
  • Tüm insanoğlu mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Tüm insanoğlu yakınma etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , kuvvetli, zayıf, eğitimli, bilgisiz, sıhhatli, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta… Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona destek olması imkansız, şundan dolayı bu sonsuz boşluk sadece sonsuz ve değişmez bir objeyle şu demek oluyor ki Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Materyalistlerin de kabul etmiş olduğu şeklinde sadece iki şık savunulabilir. Ya madde öncesiz ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır.
    Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve terbiye ile yaşam alanını, Tanrı’nın varlığını göz önüne alarak, tekrardan biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Eugene Wigner’in söylediği şeklinde “olağanüstü bir halde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir”. (Tanrı Parçacığı)
  • “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” yada “Güzel kavramı izafi midir” şeklinde soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fizyolojik bir başarı, bu sorulara ne yanıt sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu problemler bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
  • Tek bir kişinin, birkaç kişinin yada fazlaca azca kişinin yargı olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran’da olması, eğer Kuran haricinde bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
  • İslam’ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi şeklinde alanlar açısından mühim bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
  • Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte normal olarak mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya değişik bir şekle bürünürse o isimlendirmenin,
    yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o
    fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim şeklinde mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin
    imkânı olmaz. (Allah’ın Varlığının 12 Delili)
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna gore Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm naturel arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
  • Felsefe, bilimdeki bilhassa fizikteki modern gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim adamlarının elindedir.
    Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşa bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu açıkladı. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.” (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
  • Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten asla kaçınmadığını görürüz.
    Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir:
    30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde çöküş çıktı… (Neden Müslümanım?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş